На 7 юли през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад
На 7 юли през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник, предаде КРОСС.
Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете. Думата "какао" идва от езика на ацтеките и те са първите хора, които произвеждат хранителен продукт от какаото. Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от бог Кетцекоатл. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани и за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Шоколадът бил ацтекския вариант на божествената амброзия, тъй като, според легендата, лично богът Кетсалкоатъл донесъл райското какао на Земята.
Първият контакт на Европа с шоколада се свързва със завладяването на Мексико през 1521 г. Испанците бързо оценили стойността на какаото и в резултат на това, съвсем скоро корабите им започнали да извозват какаови семена към Испания.
В световна сензация обаче се превърнал подсладеният шоколад. В родината си испанците също започнали да приготвят горчива напитка, която подправяли с канела. Но тя не харесала особено на по-различния европейски вкус и скоро започнали да я подсладяват със захар. Сладкият шоколад бързо се превърнал в последна мода.
Били опитани множество комбинации, но най-разпространената (онази с канелата и захарта) се утвърдила, раждайки днешния горещ шоколад. Постепенно били разкрити ободряващите и хранителните способности на какаото - богато на калории, съдържа кофеин и теобромин.
През 16 век шоколадът станал известен като свещеническа напитка за пости. След множество дебати, Римокатолическата църква позволила на хората да го пият (т.е. да е в течно състояние) по време на пости, когато твърдата храна е табу.
Според някои легенди английски пирати конфискували шоколада от испански кораб и пренесли питието и на Острова. Други приказват, че италиански търговци закупили тайната. Според трети инфантата на Испания, която се омъжила за крал Луи XIII Френски първа "разсипала семената" на какаото. Така или иначе, бумът настъпил.