1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейски регламент сериозно подобрява изискванията към етикетирането

Европейски регламент сериозно подобрява изискванията към етикетирането

Снимка:

От 2014 г. вложените добавки и подобрители в храните няма да се крият зад номерация

От следващата година върху етикетите на храните ще трябва да се изписват целите наименования на вложените добавки и подобрители, вместо тези съставки да се крият зад номерация, започваща с различни видове Е-та. Това ще стане през декември 2014 година, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов, цитиран от „Монитор”. Европейският регламент, който става задължителен и за нашата страна, сериозно подобрява изискванията към етикетирането. „Имаше доста дълъг срок, за да свикнат производителите с него. Той не допуска технологични хватки, така че да запишеш някакъв номер и на потребителят да не му е ясно за какво е Е-то, трябва да се изписва цялото име на добавката”, обясни още проф. Моллов.

Съществува друга група вещества, които изискват сериозен контрол - това са различните замърсители, остатъци от пестициди и ветеринарно-медицински препарати, хормони, които досега никога не са влизали в съдържанието на етикета, напомни той. Новото европейско законодателство в областта на етикетирането на храните е директно приложимо за всички страни в общността, а регламентът не е нужно да бъде въвеждан допълнително в национални актове и български наредби. Той се прави с цел потребителите от общността да имат информиран избор при покупката на храни. С въвеждането му става задължително обявяването на хранителната стойност. Купувачите ще виждат в таблици енергийната стойност на продукта – мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки.

Друга новост е увеличението на размера на буквите, с които е изписана информацията за храните. Заради дребните буквички много потребители на Стария континент срещат трудности при разчитането на етикетите. В някой магазини дори има лупи по рафтовете, за да могат купувачите да се ориентират в надписите. След влизането на регламента в сила обаче е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 мм. Без да се засягат националните мерки, задължителната информация за храните се обозначава на видно място по такъв начин , че да бъде лесно видима, четлива и когато е необходимо — незаличима.

Информацията по никакъв начин не се скрива, затъмнява, отнема или прекъсва от какъвто и да било текст, изображение или друг пречещ материал, гласи член 13 за представяне на задължителните данни на регламент 1169/2011. Произходът на суровините е другата нова информация, която трябва да се изписва. Досега е задължително изписването на произхода за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса – говеждо, телешко, козе, птиче, а за останалите храни ще продължи да бъде доброволен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.