1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейският съюз и САЩ подписаха споразумение в областта на биологичното производство

Европейският съюз и САЩ подписаха споразумение в областта на биологичното производство

Настоящото партньорство премахва значителни препятствия за малките и средните производители

От 1 юни тази година биологичните продукти, сертифицирани в ЕС или в Съединените щати, могат да се продават като биологични във всеки от двата региона на света. Това гласи новото историческо споразумение между Европейския съюз и САЩ в областта на биологичното производство.

Преди сключването на споразумението земеделските производители и дружествата, които искаха да търгуват с продукти от двете страни на Атлантическия океан, трябваше да получат отделни сертификати по два отделни стандарта, което означаваше двойни такси, проверки и административни формалности. Настоящото партньорство премахва значителни препятствия, особено за малките и средните производители на биологични продукти. Всички продукти, отговарящи на условията на партньорството, могат да бъдат търгувани и етикетирани като сертифицирани биологични продукти, месо, зърнени храни или вин.

На практика всички продукти, търгувани в рамките на партньорството, трябва да бъдат изпратени със сертификат за износ на биологични продукти. В този документ ще се посочва мястото на производство и името на организацията, която е сертифицирала биологичния продукт, ще се потвърждава, че не са използвани забранени вещества и методи, ще се удостоверява, че са спазени условията на партньорството и ще се осигурява проследимост на търгуваните продукти, пише inews.bg.

Въпреки че между стандартите за биологично производство на САЩ и Европейския съюз има малки разлики и двете страни поотделно заключиха, че програмите им са равностойни с едно изключение - забраната за употреба на антибиотици.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.