1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейският съюз ще преразгледа употребата на хранителните добавки

Европейският съюз ще преразгледа употребата на хранителните добавки

Повечето от тях са одобрени за употреба през 70-те, 80-те и 90-те години

Европейският съюз ще преразгледа употребата на хранителните добавки, консерванти, оцветители, антиоксиданти, агенти за обработка на брашно и подсладители, съобщи в петък Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA).

Повечето от тях са одобрени за употреба през 70-те, 80-те и 90-те години, затова Брюксел ще преразгледа всички разрешени добавки. Повторният анализ ще бъде завършен до 2020 година. Въз основа на становището на EFSA, Европейската комисия може да предложи преразглеждане на настоящите условия на използване на добавките, и ако е необходимо да премахне някои от тях от списъка на ЕС.

От 1 януари 2014 г. EFSA намалява разрешените количества за три оцветителя, тъй като смята, че сегашната норма може да бъде опасна за човешкото здраве. Става дума за жълтия оцветител E 104 хинолин, E 110 Sunset Yellow и E 124 Понсо 4R.

Ще бъде обърнато специално внимание на аспартама – първоначално той е оценен през 1984 г. от Научния комитет по храните (SCF). Към момента, допустимата норма е 40 мг/кг телесно тегло. Огромно количество информация обаче показва, че аспартамът може да бъде опасен и че има канцерогенни свойства. Затова Европейската комисия поиска от EFSA да направи пълна преоценка на този интензивен подсладител, като агенцията трябва да излезе със становище до края на 2013 г.

На този етап Брюксел смята, че добавки, които причиняват минимални токсикологични проблеми, могат да се добавят в почти всички преработени хранителни продукти. Примерите включват калциев карбонат (Е 170), млечна киселина (Е 270), лимонена киселина (Е 330), пектин (Е 440), мастни киселини (Е 570) и азот (Е 941).

За други добавки, използването е по-ограничено, например натамицинът (Е 235) може да се използва като консервант за повърхностна обработка на сирене и сушени колбас. Ериторбинова киселина (Е 315) се влага като антиоксидант в някои месни и рибни продукти. Натриев фероцианид (E 535) се прилага само като антислепващ агент в сол и неговите заместители, пише agronovinite.com.

Добавките, които са разрешени в храните и условията за тяхната употреба, са изброени в приложение II на Регламент (ЕО) № 1333/2008 относно добавките в храните. Само вещества, които са в този списък, са разрешени при определени условия. Списъкът е на разположение на адрес https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.