1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Евтините полски яйца този Великден няма да залеят пазара ни

Евтините полски яйца този Великден няма да залеят пазара ни

През тази година съвпадат православният и католическият Великден

Евтините полски яйца този Великден няма да залеят пазара ни. Това смята директорът на предприятие за производство на яйца у нас. Основната причина е, че през тази година съвпадат православният и католическият Великден. През миналата година търговската ни мрежа е била залята от евтини полски яйца, които подбиваха цената на родното производство. Сега обаче евтините яйца от Полша, където се субсидира износът, се доставят в католическите страни от Европа. В момента яйцата размер М са с цена 17 ст. с ДДС, докато миналата година цената им е била 19 ст., пише econ.bg.

В момента най-голямата конкуренция на фермите, които произвеждат яйца от щастливи кокошки, е нерегламентираната търговия с кокоши продукти домашно производство. Ежедневно по пазара в Добрич и различните квартали има предлагане директно от багажник на лек автомобил. Почти месец преди големия християнски празник яйцата от багажник се търгуваха за по 18-20 ст., като предлагащият винаги гарантира качество.

Добруджански яйца се изнасят в Кипър, Германия, Румъния и Италия, като седмично тръгват по един-два ТИР-а, всеки с по 300 000 яйца. Постоянни договори няма, а износът се определя от търсенето на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.