1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ФАО: През изминалата 2013 г. цените на храните в глобален мащаб са останали високи

ФАО: През изминалата 2013 г. цените на храните в глобален мащаб са останали високи

Експертите отчитат рекордно повишение на индексите за мляко и месо

Експертите на Международната организация по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН отчетоха, че и през изминалата 2013 година цените на храните в глобален мащаб са останали високи, пише порталът agrarheute.com.

Индексът на храните през декември е останал непроменен спрямо предходния месец- 206,7 пункта. Влияние върху формирането му оказаха увеличението на печалбите от мляко и висококачествено месо, които бяха компенсирани със спад в котировките на зърното и захарта. За цялата 2013 година индексът на храните е бил с 16% по-нисък в сравнение с предходната година, като е възлизал на 209,9 пункта и доста под най-високата му стойност до момента, постигната през 2011 година (230,1 пункта).

Ценовият индекс на зърнените култури е най-ниският от 2010 г.

През декември 2013 г. ценовият индекс на зърнените култури се е понижил на месечна база с 2,8 пункта до 191,5 пункта. Така той достигна най-ниската си стойност от август 2010-та година. Причина за това са изключително високите добиви от зърнени култури в глобален мащаб. Вследствие на това се стигна до спад в котировките на пшеницата  и царевицата, докато тези при маслодайните култури отчетоха минимално повишение. За цялата 2013 година индексът на зърнените култури се изчислява на 219,2 пункта, което е със 72% под нивото му през 2012 година, отбелязва agronews.bg.

Индексът на ФАО за захарта отбеляза нов спад от 6,3%  през декември до 234,9 пункта. За подобно развитие е допринесло основно голямото производство на суровина в Бразилия, рекордното производство в Тайланд  и добрите резултати в Китай. Индексът за 2013 година е достигнал 251 пункта, което е с 18% под нивото му от предходната година. 

Рекордно повишение на индексите за мляко и месо

За разлика от индексите на зърнените култури и захарта, тези на млякото и месото отчетоха повишение. Индексът на млечните продукти през декември се е покачил с 5,3% до 264,6 пункта. За сравнение през 2013 година той е възлизал на 243 пункта. Основната причина за повишаването му е увеличеното търсене на млечни продукти и особено на сухо мляко в Китай. 

Леко повишение според експертите на ФАО през декември 2013 година е отчетено в ценовия индекс на месото до 188,1 пункта. Причина за това е увеличеното търсене на месни продукти в Китай и Япония. Това доведе до повишаване на котировките на свинското и говеждото месо. Цените на птичето месо останаха стабилни, докато тези на овчето и козе месо отчетоха спад. За 2013 година индексът на месото е достигнал най-високото си ниво до момента от 184,4 пункта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.