1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ФАО: Цените на храните с исторически максимум през февруари

ФАО: Цените на храните с исторически максимум през февруари

Цените на храните достигнаха исторически максимум през февруари, отбелязвайки ръст от 24,1 процента в сравнение със същият период на миналата година, поради скок в цената на растителните масла и млечните продукти. Това съобщи Ройтерс, цитирайки данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО - FAO) на ООН. 

Индексът на цените на храните на организацията, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, възлиза средно 140,7 пункта през февруари срещу преразгледаните надолу 135,4 пункта през януари. Прогнозните януарски стойности бяха 135,7 пункта.

По-високите цени на храните допринесоха за по-силният скок на инфлацията, докато икономиките се възстановяват от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. ФАО предупреди, че по-високите разходи излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на внос.

Базираната в Рим организация също публикува първите си прогнози за производството на зърнени култури през 2022 г. Очаква се глобалното производство на пшеница да нарасне до 790 милиона тона от 775,4 милиона през 2021 г. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.