1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фермери предлагат доставка по домовете на храни, произведени в земеделските им стопанства

Фермери предлагат доставка по домовете на храни, произведени в земеделските им стопанства

Снимка:

Разносната търговия започна да набира сила в края на миналата година и вече има все повече последователи

Домашно сирене или прясно снесени яйца направо от фермата доставят директно на адреса на клиента собственици на земеделски стопанства. Разносната търговия започна да набира сила в края на миналата година и вече има все повече последователи.

По телефона или по електронна поща може да се поръчат както краве сирене и кашкавал, произведени от фермерите, така и сурово мляко и яйца. Цените са между 5 и 8 лв. за килограм сирене, десетина лева за кашкавал, а яйцата вървят между 20 и 25 ст. Литър мляко се продава за 1,50 лв. Някои от стопаните взимат и пари за доставка - в зависимост от района цената е между 3 и 5 лв. При покупки над 50 лв. обаче доставката е без пари. Освен традиционните продукти, фермерите предлагат и възможност за по-екзотични храни, които да се доставят директно в дома на ценителите на домашните рецепти, пише standartnews.com.

Собственици на биволи например предлагат кофички кисело мляко за 2 лв. всяка, както и биволско сирене по 10 лв. за килограм. По телефона може да се поръча и козе и овче сирене, произведено от фермерите. По-голяма част от стопаните, които предлагат доставка по домовете, не са регистрирани по наредбата за директни доставки, която даде право на фермерите да продават сами стоката си.

Изпълнението на изискванията по наредбата е свързано с много пари, а ние трябва да изберем дали да правим магазин към фермата или да купим храна за животните, коментира един от стопаните, които разнасят сирене по домовете. Според него клиентите му знаят, че той няма регистрация, но това не ги притеснява. Предпочитат да купуват истинска храна на разумна цена, вместо да харчат пари за измислени деликатеси в магазините, споделя фермерът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.