1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фермерите очакват повишение на изкупните цени на млякото

Фермерите очакват повишение на изкупните цени на млякото

Снимка:

Търсенето се повишава, а преработвателите изкупуват цялото произведено количество

Повишение на изкупните цени на млякото още в началото на годината очакват фермерите, които се занимават с отглеждането на крави и овце. В момента изкупната цена на суровината у нас е между 65 и 78 ст. за литър. В страната обаче има недостиг на суровина, което също ще спомогне за поскъпването, надяват се стопаните, пише "Монитор".

Овчето мляко върви по 1,40 лева за литър, но тази стойност е на границата на производствените разходи, коментира Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите. Търсенето обаче се повишава, а преработвателите изкупуват цялото произведено количество. Готовите овчи сирена и кашкавали се изнасят успешно за арабските страни, а съвсем малко продукция остава у нас, уточни той. Изненадващ скок в цените на млякото през изминалия декември отчетоха производителите в ЕС, става ясно от информация на agrarheute.com.

Поскъпването засегна европейския пазар и се отнася както за млякото на прах, така и за сирената Gauda и Edamer и за маслото. Основната причина за това е увеличеното търсене на продукция от Китай. Цените на млякото са преминали границата от 40 цента за литър, което принуди Европейската комисия да повиши прогнозата си за средната му цена през изминалия месец до 43 цента за литър. Въпреки тези очаквания секторът ще се изправи скоро пред отпадането на млечните квоти, които ще бъдат в сила до края на тази година.

От началото на 2015 г. всички държави, които имат по-високо производство, ще могат свободно да изнасят навсякъде в общността. Нашата страна и сега разчита доста на вносно мляко, а след отпадането на квотите може буквално да бъдем залети. В момента българските животновъди имат право да произвеждат почти 1 млн. тона краве мляко. На практика обаче изпълняваме едва 45 на сто от това количество. До края на следващата година е и крайният срок, в който малките ферми у нас трябва да отговорят на европейските хигиенни изисквания за млякото. Страната ни получи поредната, но последна, трета отсрочка за тези стопанства. С това решение Брюксел ни дава възможност да спасим 33 000 малки млечни ферми.

Аграрното министерство вече работи по голям проект за изграждане на общи млекосъбирателни пунктове по селата. Облекчава се режимът за преминаване в първа категория ферма, като изискването малките ферми да имат млекосъбирателни вани отпада. Те ще трябва да имат само хладилни съоръжения, в които временно да съхраняват продуктите до изкупуването им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.