1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фермерите от ЕС искат по-големи компенсации заради кризата със зеленчуците

Фермерите от ЕС искат по-големи компенсации заради кризата със зеленчуците

Продукцията, която не може да се реализира на пазара, ще бъде изкупена на половин цена, според плана на ЕС

Под натиска на правителствата на европейските държави Брюксел увеличи компенсациите за зеленчукопроизводителите от 150 на 210 милиона евро, съобщи испанският ежедневник "Ел мундо", цитиран от  dnevnik.bg. Земеделските организации обаче заявиха, че сумата е крайно недостатъчна.

Земеделският министър на Испания Роса Агилар също определи сумата като незадоволителна, но отбеляза, че все пак е направена крачка напред. Агилар допълни, че Испания трябва да получи най-голяма част от компенсациите, тъй като испанският сектор е бил най-засегнатият в Европа.

Няма други възможности за непосредствена помощ, заяви еврокомисарят по селското стопанство Дачиан Чиолош. Това е най-бързото решение на проблема, допълни той. Чиолош увери, че в края на месец юни ще анализира отново ситуацията в зависимост от исканията на фермерите, за да прецени дали има възможности за по-големи компенсации.

Според плана на ЕС с отпуснатите помощи продукцията, която не може да се реализира на пазара, ще бъде изкупена на половин цена. Изчислението ще се направи според средната цена за месец юни през последните три години.

Така според Еврокомисията един килограм краставици би трябвало да се продава за 47.9 евроцента. Независимите зеленчукопроизводители ще могат да получат 24 евроцента за същото количество продукция. На фермерите, които членуват в земеделски организации, ще бъдат отпуснати и допълнителни 18 евроцента от европейски и държавни фондове.

Предложените помощи трябва да бъдат разпределени между различните държави членки. Те са предназначени както за производителите на краставици, така и за фермерите, които отглеждат марули, домати, чушки и тиквички.

Ако предложението получи одобрение другата седмица, парите ще започнат да се изплащат от месец юли. Тогава от тях ще могат да се облагодетелстват и фермерите в Германия, където се очаква възстановяването да започне по-бавно заради неясния произход на заразата.

Междувременно испанското правителство определи действията на Германия като много положителни Трябва да гледаме напред, заяви испанският държавен секретар по европейските въпроси Диего Лопес Гаридо и допълни, че Испания няма намерение да предяви иск срещу германските власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.