1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фестивал на виното и храната във Варна

Фестивал на виното и храната във Варна

Представят се 33 изби от цялата страна

Туристите от Русия и Германия масово си поръчват вина с по-висока захарност, докато французите, англичаните и италианците предпочитат червени вина от Южна България, каза във Варна зам.-председателят на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите Георги Филипов при откриването на първия Фестивал на виното и храната, съобщи БТА.

Филипов посочи, че заради масовата практика с услугата "ол инклузив" хотелиерите предпочитат да зареждат по-нискокачествени и евтини напитки. По думите му през последните няколко години все повече хотели обаче разполагат и с ресторанти, където туристите си плащат и там се предлагат най-качествените български вина.

Според Филипов туристите високо оценяват квалитетните напитки. Той посочи, че туроператорите също вече се включват активно в рекламирането на родните вина. По думите му става практика да се провеждат дегустации, които се посрещат много добре от гостите.

Фестивалът на виното и храната има за цел да възстанови варненските лозаро-винарски изложения от миналия век, разказа Филипов. Първото от тях е проведено през 1928 година. През октомври 1932 година пък е поставено началото на гроздолечението в курорта Св. Константин.

На фестивала във Варна, който ще продължи още два дни, се представят 33 изби от цялата страна. Изложени са качествени напитки от нови реколти, бутикови стари вина, авангардни предложения с бутилки под формата на Пегас, динозавър, автомат "Калашников". В рамките на изложението ще се проведат срещи между винари, търговци, туроператори, хотелиери и ресторантьори. В оформен като ресторант кът майстори от Българската асоциацията на професионалните готвачи предлагат гурме меню за посетителите.

Българската асоциация на барманите ще участва във фестивала с атрактивни демонстрации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.