1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фирми предлагат продукти с нелeгитимни баркодове

Фирми предлагат продукти с нелeгитимни баркодове

Нарушителите са открити чрез мобилно приложение

Фирми предлагат продукти с нелeгитимни баркодове на българския пазар. Нарушенията са открити чрез мобилно приложение.

През месец април Съвет GS1 България към БТПП направи официално представяне на ново безплатно мобилно приложение БГ Баркод, чрез което фирми и граждани могат да проверяват легитимността на кодовете на продуктите.

Това е поредна стъпка в усилията на БТПП за подкрепа на лоялната конкуренция на пазара и създаване на условия за потребителите предварително да се информират за произхода на стоката преди избора на покупка. Само няколко месеца след представяне на мобилното приложение е налице първата статистика за фирми, използващи неправомерно маркировка с баркод по стандартите GS1.

Това са международно признати стандарти, имащи за цел да осигурят паралелното протичане на информация за стоките, както и за движението им по веригите за доставки в световен план.

Целта е да се повиши ефикасността на процесите по веригата, да се осигури основата за реализиране на ефективни системи за проследимост, да се облекчи комуникацията между отделните бизнес партньори, както и редица други ползи, отговарящи и съобразени с нуждите на различните сектори.

Към момента над 9000 потребители, ползващи приложението, са помогнали за откриването на неизрядни фирми.

След обработка на постъпилите сигнали се оказва, че и сред фирмите, които като цяло имат претенции за добро управление и високо качество на предлаганите от тях продукти и услуги, има и такива с нелигитимни баркодове.

Списъкът с актуалните данни за фирми, използващи неправомерно маркировка с баркод по стандартите GS1 може да бъде видян на адрес:

http://www.gs1bg.org/lang_bg/services.php?menu=2,1,9,0,0

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.