1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Франция окончателно забрани отглеждането на генно модифицирана царевица

Франция окончателно забрани отглеждането на генно модифицирана царевица

Група леви сенатори одобриха закона

Парламентът на Франция окончателно забрани отглеждането на генно модифицирана царевица в страната, след като Сенатът вече гласува по въпроса, съобщи агенция "Франс Прес", цитирана от "Фокус".

Група леви сенатори, включително членове на управляващите социалисти, Зелените и комунистите, одобриха закона, който вече бе приет в долната камара на парламента, преодолявайки опозицията на десни депутати.

През 2008 г. Франция забрани сорта генно модифицирана царевица MON 810 на мултинационалната компания "Монсанто" след протести, но решението беше отменено от френския съд през 2011 г. През май 2012 г. правителството отново възстанови забраната с аргумента, че мярката цели защита на околната среда. Решението не беше одобрено от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA).

През есента на същата година френски учен представи доклад за връзка между сорт генномодифицирана царевица и раково заболяване. Той също беше отхвърлен от агенцията, но заради големия обществен интерес тя отвори достъпа до цялата научна документация за сорта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.