1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Франция забрани вноса на семена от британска фирма заради E.coli

Франция забрани вноса на семена от британска фирма заради E.coli

Директна връзка между заболяването и семената още не е категорично доказана

Поне двама пострадали от бактерията Ешерихия коли (E.coli) във френския град Бордо страдат от същия щам, който причини смъртта на над 40 души в Германия и властите подозират, че заразата е внесена със семена от британска фирма.

Поради това е наредено да се спре вносът и продажбата на семена на Thompson & Morgan от района на източния град Ипсуич, която твърди, че не вярва нейна продукция да е създала проблема. Британски евродепутат предупреди френските власти да внимават да не би с прибързани изявления да съсипят бизнеса на хиляди хора.

Според властите шестима са настанени в болница в Бордо след като са яли салата, отгледана от семена, купени от местен магазин, снабдяван единствено от британската компания.

Директна връзка между заболяването и семената още не е категорично доказана.

От Thompson & Morgan обясняват, че продават стотици хиляди пликчета със семена за домашните градини във Великобритания и Европа без никакви проблеми. В официалното съобщение се посочва, че е по-вероятно заразяването с Ешерехия коли да е свързано по-скоро с аграрния панаир край Бордо или с начина, по който са отгледани и обработени зеленчуците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.