1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Гъби, изложени на слънце, осигуряват витамин D

Гъби, изложени на слънце, осигуряват витамин D

Това установи американско изследване

Гъби, изложени на слънце, осигуряват толкова витамин D, колкото хранителните добавки, установи американско изследване.

Учените препоръчват гъбите да се изваждат от опаковката им и да бъдат оставени навън за половин час преди консумирането им. Подобно на кожата ни, гъбите превръщат ултравиолетовите лъчи от слънцето във витамин D и продължават да правят това, дори след като бъдат откъснати. Витаминът е от ключово значение за имунната система, силните здрави кости и зъби и удвояването на калция. За целите на изследването 30 души получавали всеки ден в продължение на 12 седмици по една капсула, съдържаща или 2000 единици витамин D, или изложени на слънце гъби на прах с високи нива на витамина.

В края на изследването се установили значителни разлики в нивата на витамин D на участниците. "Резултатите доказват, че приемането на гъби, които са били изложени на ултравиолетови лъчи и съдържат витамин D2, са добър източник на витамина и подобряват нивата му в организма на здрави възрастни", заяви авторът на изследването д-р Майкъл Холик. Той допълни, че гъбите продължават да произвеждат витамина, дори след като бъдат откъснати, ако бъдат поставени пряко на слънчева светлина.

Учените съветват потребителите да изваждат гъбите от опаковката и да ги слагат навън между 10 и 15 ч. за 60 минути в края на пролетта и през летните месеци. На възрастните се препоръчва да приемат максимум 2000 единици от витамин D ежедневно. Една порция изложени на слънце гъби осигурява около 400 единици, но по-голямата консумация може да увеличи нивата на витамина, подобно на хранителните добавки. Готвенето не се отразява на нивата на витамина, заяви д-р Холик.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.