1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Галина Нифору: Виненият туризъм с над 60-те изби у нас е перфектна идея за уикенд дестинация

Галина Нифору: Виненият туризъм с над 60-те изби у нас е перфектна идея за уикенд дестинация

Снимка:

Изчистен е имиджът на родното ни вино навън, износът расте, но липсва реклама

65 млн. литра вино е експортът на нашата страна за миналата година. Това оповести днес, 15 октомври, в Стара Загора председателят на Асоциацията на износителите на вино в България Галина Нифору. Само за първите 6 месеца на 2013 г. имаме ръст с 12 млн. литра повече, похвали се тя. Според дамата енолог, която участва в дегустационни комисии за различни конкурси в България и чужбина, родното вино е с изключително високо качество и това вече е стабилен процес.

„Изчистихме имиджа на българското вино на пазарите в Англия. Другите страни, към които се стремим, са САЩ, Китай, Япония и Швейцария, но ни липсва реклама”, отчете критично Галина Нифору. Все пак с оптимизъм тя предрече бум на износа на гроздовия еликсир до 2-3 години.

В България имаме над 60 изби, които предлагат изключително добри условия за винен туризъм - това е перфектна възможност за уикенд дестинация независимо къде в България, горещо препоръча експертът. Само до края на тази година пък предстояло да се открият нови 12 изби. Нашият бранш се развива изключително динамично, остава само светът да ни опознае, каза още пред медиите Галина Нифору.

В своя роден град Стара Загора тя дойде, за да рекламира второто издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада 2013”, което ще се проведе от петък до неделя и за което сайтът agro.bg вече осведоми своите читатели.

Повече от 200 вина – бели, розета, шампанизирани, десертни, ще бъдат представени в изключително многообразие на винения фест тази година. Призът „Златна Августиада” ще спечели най-любимото вино, за което са гласували най-много от посетителите на изложението. 32 фирми участници ще промоцират продукцията си, от тях 7 са чуждестранните. Ще има премиера на няколко български изби, които до този момент не са се представяли.

На отразяващите опияняващото събитие журналисти Галина Нифору препоръча да пият белите вина и розетата през първия ден, а другите – през втория, като само дегустират.

автор: Нина ЙОВКОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.