1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германия е най-големият пазар за био продукти в Европа

Германия е най-големият пазар за био продукти в Европа

Родното производство обаче не е достатъчно и страната е зависима от вноса от трети страни

Новите правила на Европейския съюз за био производството не бива да спират вноса на такива продукти от трети страни. За това призовава германският земеделски министър Кристиян Шмит в писмо до агрокомисар Фил Хоугън, цитиран от dpa.

Германия е най-големият пазар за био продукти в Европа, казва Шмит в писмото си. Родното производство обаче не е достатъчно и страната е зависима от вноса от трети страни.

В много държави от третия свят био земеделието и износът дават на фермерите съществени доходи, без които те не биха могли да съществуват. Тези търговски отношения трябва да се запазят, според германския министър.

До края на май европейските страни трябва да се споразумеят за компромис относно новите правила за био продуктите. След това ще започнат преговори с Европейския парламент, а последната дума ще има Европейската комисия.

Германия иска опростени регламенти, за да не страдат производителите в Съюза от прекалено много бюрокрация. От своя страна комисар Хоугън настоява за строги правила, които да предотвратят измамите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.