1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германия е най-големият производител на шоколад

Германия е най-големият производител на шоколад

3 килограма и половина какао под формата на шоколад, сладкиши и какаови напитки е консумирал всеки жител

Германия е най-големият производител на шоколад. Цифрите на Федералната служба за земеделие и прехрана показват, че общото потребление в страната за стопанската  2014/15 е 355 хиляди тона.

3 килограма и половина какао под формата на шоколад, сладкиши и какаови напитки е консумирал всеки жител на Германия за посочения период. Година по-рано количеството е било с 300 грама по-малко. Страната е и най-големият износител на шоколадови продукти в света и какаото играе важна роля за хранителната промишленост. Близо 10 процента от световната реколта се внасят и преработват във Федералната Република. За 2014/15 година в страната са били импортирани над 800 хиляди тона какао, като половината от това количество е с произход Кот д'Ивоар. Делът на устойчиво произведеното какао в сладкарската промишленост в Германия е около 40 процента. Само допреди пет години този дял е бил 13 пъти по-нисък.

Сладкарска промишленост участва активно във форума „Устойчиво какао“, съвместна инициатива с федералното правителство, Германската асоциация на търговците на храни и гражданското общество. Форумът се ангажира с подобряване на условията на живот на милиони земеделски стопани. Целта на инициативата е до 2020 година поне половината от внасяното в Германия какао да е от устойчиво производство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.