1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германия: ЕС да въведе етикети за месо, които показват хуманно отношение към животните

Германия: ЕС да въведе етикети за месо, които показват хуманно отношение към животните

Предложението ще бъде част от нова програма на правителството

Германия ще настоява Европейският съюз да въведе етикети за месо, които да показват, че то идва от животни, отгледани в хуманни условия, заяви германският земеделски министър Илзе Айгнер, цитирана от Reuters. Предложението ще бъде част от нова програма на германското правителство, която цели да подобри условията на животните във фермите, посочи министърът.

По думите на министъра прозрачността променя поведението на купувача и производствения процес. Затова в ЕС трябва да бъде въведен етикет, който да показва на потребителите, че животното е било отгледано в хуманни условия, посочи още Айгнер. Според нея обаче няма да бъде практично за Германия да приеме подобни мерки сама.

Добрите условия за животните са част от обявените вчера правила за селско стопанство и потребители, които определят серия от дългосрочни цели за германската селскостопанска политика. В тях се отбелязва, че пространството за животните и тяхната свобода на придвижване са ключови фактори за доброто отношение към тях, пише "Дневник".

Практики като кастрирането на прасета без болкоуспокояващи са несъвместими с добрите условия за животните, продължава текстът. Според доклад на работната група към министерството, което подготвя правилата, сегашното определение за хуманно отгледани животни все още се нуждае от допълнително проучване.

 КупувачитПо мнението на германската фермерска асоциация DBV потребителите трябва да са готови са плащат повече за месо с такива етикети.е ще трябва да променят разбирането си за цените, коментира говорителят на организацията Хайнрих Граф фон Басевиц.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.