1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германия намалява мазнините, солта и захарта

Германия намалява мазнините, солта и захарта

Става дума за доброволни задължения, поемани от хранителната индустрия

Да се намали съдържанието на мазнини, сол и захар в готовите храни и напитки. За това се споразумяха представители на хранителната индустрия в Германия и министърът на земеделието и храните Юлия Кльокнер.

"За първи път индустрията се съгласи доброволно да намали вредните съставки и да даде достъп до производствените си методи", изрази Кльокнер задоволството си от постигнатото споразумение. По думите й компаниите от сектора на безалкохолните освежителни напитки са готови да влагат 15 процента по-малко захар. Фирмите от мелничарския бранш пък се задължават да намалят захарта в детските зърнени закуски с 20 на сто.

В млечните напитки и кисели млека, рекламирани като подходящи за деца, вече няма да има повече захар, отколкото в "обикновените" продукти, което означава 10-процентно намаление. В замразени храни, като готови пици например, солта ще бъде намалена дотолкова, че на 100 грама продукт да се падат най-много 1,25 грама сол.

Хлебарският сектор се задължава също да намали солта в хляба и другите тестени изделия, без да въвежда максимални стойности.

Юлия Кльокнер посочи, че в случая става дума за доброволни задължения, поемани от хранителната индустрия, а не за норми, определени от държавата. "Това е важна крачка, но няма да остане единствената. Всеки трябва да поеме своята част от отговорността", изтъкна тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.