1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германия отчете най-резкия спад в потреблението на бира от близо 20 години

Германия отчете най-резкия спад в потреблението на бира от близо 20 години

Сред основните фактори за безрадостната статистика е влажната и студена пролет

Германия отчете най-резкия спад в потреблението на бира от близо 20 години през първата половина на текущата година, предаде БТА.

Германските пивовари са продали през първите шест месеца на 2013 г. близо 2 милиона хектолитра бира по-малко спрямо същия период на миналата година според данни на германския вестник "Велт". Това се равнява на 20 милиона каси бира по-малко, или спад от 5%.

"Положението едва ли може да бъде по-лошо. Загубите, които секторът понесе през първото полугодие, вече не могат да бъдат компенсирани", отбелязва Михаел Хубер, ръководител на "Фелтинс" (Veltins) - една от най-големите частни пивоварни в Германия.

Сред основните фактори за безрадостната статистика е влажната и студена пролет според Хубер. Все по-голямо влияние върху продажбите на бира оказват също така демографската ситуация и вкусовете на младите германци.

През 1992 г. в Германия бяха продадени около 120 милиона хектолитра бира. Оттогава показателят непрекъснато се понижава, като миналата година се е равнявал на 96.5 млн. хектолитра бира и се очаква низходящата тенденция да продължи.

През тази седмица стана ясно, че нетипично хладното време през летните месеци на тази година влияе негативно и върху бирения пазар в България. Тъй като около половината от годишните продажби се генерират най-вече между май и август, очакванията за 2013 г. са по-скоро за лек спад в продажбите, съобщиха на пресконференция представителите на  Съюза на пивоварите в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.