1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германия с по-голяма консумация на картофи по време на пандемията

Германия с по-голяма консумация на картофи по време на пандемията

Заради ограничителните мерки по време на пандемията хората по-малко посещаваха ресторанти

През стопанската 2020/21 година консумацията на картофи в Германия се е покачила с 2 килограма до 59 килограма на глава от населението. Причината за този ръст е, че по време на пандемията хората по-рядко са посещавали заведения и са готвели повече у дома.
 
С 400 грама е намалено потреблението на готови или полуготови продукти като бланширани картофи, чипс или картофена салата. В същото време консумацията на сурови и приготвени в къщи картофи е нараснала с близо 3 килограма до 24 килограма на човек.
 
И през миналата стопанска година Федералната република е покрила потреблението на картофи от собствено производство, като засетите площи бяха в размер на 259 000 хектара, което е с 6 % по-малко от предходния период. В резултат и реколтата беше с 9 на сто по-малка и достигна над 10 милиона тона.
 
Заради ограничителните мерки по време на пандемията хората по-малко посещаваха ресторанти. Затова и преработените за пържени картофи количества не можаха изцяло да бъдат пласирани на пазара. Наложи се част от тях да бъдат използвани за производство на нишесте, а друга да бъде употребена за храна на селскостопански животни. За хранителни нужди бяха използвани близо 68 на сто от реколтата. Други 14 процента отидоха за нишесте, 8 на сто за посевен материал и 4 процента за фураж. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.