1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германският бизнес у нас се притеснява от проверките по търговските вериги

Германският бизнес у нас се притеснява от проверките по търговските вериги

Снимка:

Стокообменът между двете държави е достигнал през миналата година рекордните 5.3 млрд. евро

Германският бизнес у нас се притеснява от проверките по търговските вериги, както и от проверките в енергетиката. Това заяви вчера, 27 февруари, заместник-министърът на икономиката Иван Айолов след среща с Германо-българската индустриално-търговска камара. Според Айолов проверките били прозрачни и добронамерени. Въпреки това становището на камарата е, че фирмите очакват държавата да постъпва справедливо спрямо всички стопански субекти, без значение дали предприятието е малко или голямо, дали е с български или с чуждестранен капитал, пише "Сега".

Премиерът Пламен Орешарски, който също присъства на срещата, обясни, че правителството полага усилия, с които да подобри бизнес климата и да привлече чужди инвестиции. По думите му през 2013 г. за първи път е постигнат положителен търговски баланс в отношенията ни с Германия. "Това не се дължи на достойнствата на българската икономика, а на ролята на германските инвестиции в България, на компаниите, които откриват работни места у нас", обясни Орешарски. Стокообменът между двете държави е достигнал през миналата година рекордните 5.3 млрд. евро.

Президентът на камарата Рюдигер Хьобен-Шьормер съобщи, че българският износ надвишава с 500 млн. евро стойността на германския внос у нас. Освен това немски компании са инвестирали през миналата година в България 199 млн. евро. Така Германия се нарежда на трето място по инвестиции в страната ни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.