1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Глобяват дружество за заблуждаваща реклама на брускети

Глобяват дружество за заблуждаваща реклама на брускети

Производителят ясно е трябвало да посочи българския произход на продукта

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 32, ал. 2, във връзка с чл. 33, ал. 1 от ЗЗК от страна на "Итал Фууд Индъстри" АД, гр. Шумен и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 213 300 лв., представляваща процент от оборота му предаде novinar.net.

Постановено е  прекратяване на нарушението и незабавно изпълнение на решението в тази му част. Производството е образувано по самосезиране по повод излъчването на рекламните клипове на продукта брускети "Марети" в българския телевизионен ефир, информира антимонополният орган. Тя счита, че добросъвестното поведение е изисквало производителят ясно да посочи българския произход на продукта. След анализ на всички установени форми и елементи на рекламните клипове на брускети "Марети" КЗК приема, че цялостното впечатление, което създават рекламните послания, насочва към идеята, че се касае за вносен продукт - италиански. Рекламните клипове са базирани изцяло като сюжет и замисъл върху елементи от италианската култура, език и самобитност. Същото впечатление създават и надписите на основните съставки на различните видове брускети.

Поведението на ответното дружество се приема за нарушение на добросъвестната търговска практика, в резултат на което са пренебрегнати основни принципи на конкуренцията и пазара. За подобни нарушения наказанията следва да имат както санкционен характер, така и превантивна функция. При определяне на санкцията комисията е взела под внимание периода на нарушение от над 2 години, неограничения кръг лица, до които е достигнала процесната реклама, както и икономическото състояние на ответното дружество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.