1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ГМО храните са ключа към човешкото оцеляване, според британски учен

ГМО храните са ключа към човешкото оцеляване, според британски учен

До средата на настоящия век светът ще се нуждае от 40% повече храна

Опитите да се спре култивирането на генетично модифицирани храни в развиващия се свят не може повече да бъдат допускани по морални и етични причини. Това заяви главният научен съветник на британското правителство сър Джон Бедингтън пред "Гардиън", пише 3e-news.net. Според него светът е изправен пред "перфектна буря" от екологични проблеми, които ще доведат до масов недостиг на храни и обществени размирици през следващите няколко десетилетия. Предупреждението на бележития учен идва в момент, в който бушуват хранителни бунтове в Северна Африка, а светът с притеснение следи покачващите се цени на храните.

"Има няколко изключително важни фактора, които ще променят нашия свят", заяви Бедингтън, който е специалист по популационна биология. "Всеки месец населението на планетата се покачва с шест милиона души и през 2050 г. ще достигне 9 милиарда. В същото време анализите сочат, че до 2030 г. 60% от населението ще живее в градовете, което означава по-малко хора, занимаващи се със земеделие и животновъдство. Отгоре на всичко покупателната способност на световното население нараства и се увеличава търсенето на храни."

Според британския учен това означава, че до средата на настоящия век светът ще се нуждае от 40% повече храна, 30% повече вода и 50% повече енергия. Затова човечеството трябва да използва съвременните биотехнологически начини за производство на храна, включително и генномодифицираните организми, смята той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.