1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Готов е устройственият правилник на Агенцията по безопасност на храните

Готов е устройственият правилник на Агенцията по безопасност на храните

С одобрението и обнародването му БАБХ ще започне да работи пълноправно

Устройственият правилник на Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) е готов и негов проект е публикуван на официалната електронна страница на Министерство на земеделието и храните.
 
Пред дни Законът за Българската Агенция по безопасност на храните беше публикуван в Държавен вестник, като там е разписано, че в срок до един месец след обнародването му, трябва да бъде изготвен устройствен правилник и съответно одобрен и приет от Министерски съвет.
 
Самият закон разписва функциите, структурата и основните органи на управление на агенцията, както  и  източниците на финансиране и имуществените отношение.
 
Устройственият правилник подробно разписва функциите и правомощията на  отделните звена в структурата на агенцията, както и взаимовръзките помежду им.
 
С одобрението на Устройствения правилник и обнародването му Българската агенция по безопасност на храните ще  започне да работи пълноправно.
 
До влизането в сила на правилника, административните структури, чиято дейност ще премине в агенцията, продължават да осъществяват дейността си по досегашния ред.
 
До служебната промяна на статута на акредитираните лаборатории, преминаващи в структурата на БАБХ, което трябва да се извърши от Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация” в едномесечен срок след обнародването на Закона за БАБХ на 25 януари т.г., акредитираните лаборатории също продължават да работят по досегашния ред.
  
Проектът на Устройствения правилник може да бъде намерен ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.