1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Готварските способности са позволили на човешкия мозък да се развие

Готварските способности са позволили на човешкия мозък да се развие

Снимка:

Готвенето е осигурило на човечеството много по-ефективен начин за доставянето на калории към невроните

Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата, установиха бразилски учени.

Добиването на достатъчно енергия за захранването на голям мозък, какъвто е човешкият, като се яде само сурова храна, би отнело прекалено много време. Готвенето е осигурило на човечеството много по-ефективен начин за доставянето на калории към невроните, което е позволило на мозъка да се разрасне, пише БТА.

Според проучването на екипа на Сузана Еркулано от Федералния университет в Рио де Жанейро, три ранни човешки вида – Homo erectus, Australopithecus afarensis и Paranthropus boisei са прекарвали над седем часа на ден, докато сдъвчат суровата си храна, за да поддържат функциите на мозъка си.

Готвенето било открито от Homo erectus, прекия предтеча на съвременния човек, който живял преди 1,8 милиона години. Термичната обработка на храната значително съкратила времето за консумация и освободила повече часове за социално общуване и креативна дейност. Това в значителна степен е допринесло за развитието на по-голям човешки мозък.

Бразилските учени сравнили метаболитните нужди на днешните големи маймуни с редица по-ранни човешки видове. Големите маймуни като горилите, чиито тела се нуждаят от много енергия, са достигнали максимума на възможния размер на мозъка си, консумирайки сурова храна. Те прекарват между 8 и 10 часа часа в хранене. Ако техният мозък съответстваше на 2 процента от масата на тялото им, както е при човека, те би трябвало да посветят още 2 допълнителни часа на яденето.

Готварските способности са позволили на човешкия мозък да се развие, което е довело до възникването на сечивата, на културата и цивилизацията като цяло. Термичната обработка е позволила по-голям прием на калории в дневното меню, вследствие на по-лесното сдъвкване на храната и преработката и от човешкото тяло, заключават бразилските учени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.