1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Гръцките власти търсят фирми фантоми, внесли конско месо от България

Гръцките власти търсят фирми фантоми, внесли конско месо от България

Снимка:

Случаят се разследва от икономическа полиция и от прокуратурата

Гръцките власти търсят две фирми фантоми, внесли в Атина и Солун неизвестни количества конско месо във вид на замразена кайма от България, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Елефтеротипия", цитирано от БТА.

След искане от страна на държавната служба за контрол на храните ЕФЕТ случаят се разследва от икономическа полиция и от прокуратурата. Вносът на конско месо не е незаконен, но на конкретните партиди каймата е обозначена като говежда.

Седалището на едната от фирмите е в нива, а на другата - в блок, който няма никаква връзка с конкретната компания, съобщава "Елефтеротипия", позовавайки се на високопоставен служител на ЕФЕТ. От там се опитват да установят колко точно са внесените количества и от кои държави.

Данни на европейската статистическа служба показват, че в Гърция до момента са били консумирани 74.3 тона конско месо. Според представител на държавната служба за контрол на храните обаче количеството е десет пъти повече.

От министерството на земеделското развитие и храните съобщиха, че също ще предприемат действия по въпроса. Инспектор от ЕФЕТ обяснява пред "Елефтеротипия", че конете се ваксинират, тъй като страдат от артрит, а при консумация веществото от ваксината преминава в човек.

По препоръка на Европейския съюз службата за контрол на храните е събрала от пазара сто проби, които ще бъдат проверени в специална лаборатория, за да се установи дали съдържат това вещество. Други сто проби ще бъдат изследвани, за да се установи дали съдържат ДНК на конско или на говеждо месо.

В Гърция няма кланици за коне. Собствениците на коне плащат на килограм за транспортиране на животните в други страни като Италия, където има такива съоръжения. В Гърция конят се води за "животно за компания", ползва се със защита и има паспорт.

"Прото тема" пише, че вчера ИКЕА е съобщила, че изтегля кюфтенцата от магазините си в 15 европейски държави, сред които България и Гърция. Процедурата беше предприета след като проверка в Чехия установи, че в продаваните от ИКЕА кюфтенца има конско месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.