1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Грийнпийс: 83% от тестваните конвенционално произведени ябълки са замърсени с остатъци от пестициди

Грийнпийс: 83% от тестваните конвенционално произведени ябълки са замърсени с остатъци от пестициди

Според организацията пестициди се намират по цялата верига – от полето до чиниите ни

„Грийнпийс“ направи тестове на 126 проби от ябълки, от които 109 произведени по конвенционален начин, а останалите – биологични. Ябълките са закупени от 23 вериги магазини в 11 европейски държави включително България и тествани от независима лаборатория за широка гама от остатъци от пестициди. 83% от пробите на тестваните конвенционално произведени ябълки са замърсени с остатъци от пестициди. 60% от тях съдържат два или повече коктейла от пестициди. Пробите на биологични ябълки, които са тествали от организацията не са показали наличие на пестициди.

Пестициди се намират по цялата верига – от полето до чиниите ни. Въпреки, че нито един от остатъците не надвишава „безопасните граници“ (т.нар. максимално допустимите граници на остатъчни вещества), разнообразието от химикали, което намерихме демонстрира, че пестициди се прилагат рутинно в конвенционалното производство на ябълки. Вземайки предвид липсата на научни знания по отношение на възможните въздействия на коктейлите от пестициди, резултатите ни дават причина за сериозни притеснения, коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс”-Германия.

Според „Грийнпийс“ половината от намерените пестициди са токсични за водни организми, като водни бълхи и риби, или за пчелите и други полезни насекоми. Много от пестицидите имат свойства да се натрупват в организма или могат да въздействат върху репродукцията, което означава, че опасенията за човешкото здраве не могат да бъдат напълно изключени.

Според Кристиане Хъксдорф потребителите не желаят да бъдат въвлечени без знанието им в увреждането на нашите екосистеми. Налице е спешната необходимост супермаркети да прекъснат този токсичен кръговрат. Те трябва да насърчават намаляването на употребата на пестициди в конвенционалното производство на ябълки като започнат с премахването на най-опасните от тях.

"Супермаркетите могат и да предлагат по-голямо разнообразие от екологично-отглеждани ябълки и да подпомагат земеделските производители, за да могат те да прилагат екологични земеделски практики", допълни още Хъксдорф.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.