1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хлебопроизводители искат плавно поскъпване на хляба

Хлебопроизводители искат плавно поскъпване на хляба

Снимка:

Цената на пшеницата бележи ръст на Софийската стокова борса

Хлебопроизводители искат плавно поскъпване на хляба. Въпреки че през седмицата министърът на земеделието Димитър Греков беше категоричен, че цената няма да се вдига, в следващите месеци се очаква чувствително поскъпване на пшеницата и брашното.

И в момента цената на пшеницата бележи ръст на стоковата борса. „През зимния сезон цената се повишава, това се дължи на складовите разходи и други фундаментални фактори, така че до края на сезона очакваме леко покачване и поне задържане на цените”, обясни Антонина Белопитова от Софийската стокова борса, цитирана от bTV.

Тенденцията за поскъпване на пшеницата ще се запази и след зимата, тъй като стойността й се определя най-вече от пазарите в Русия и Украйна, а двете страни са засели чувствително по-малко площи в сравнение с миналата година. Именно това може да доведе до по-скъп хляб за крайния потребител у нас, обясняват експертите.

По думите на Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации в тези две държави обичайно се сеят над 250 млн. дка с есенни култури. „Тази година намалението на площите е около 10%, което смятаме че е определящо, 24-25 млн. дка са много. В нашата страна се сее около 10 млн. дка. пшеница, така че, когато в Русия и Украйна има намаляване на площите, това значи, че при всички положения цената на пшеницата би била по-скъпа”, обясни Цветанов.

Според хлебопроизводителите, твърде малка е вероятността цената на насъщния да се покачи чувствително в следващите няколко месеца. Засега те нямат намерение да променят цената.

„Основните компоненти, които формират цената на хляба, бележат застой и ръст, което неминуемо би довело до по-висока цена на продукта, в противен случай се поема от хлебопроизводителя и от там той трупа задължения както към доставчици, така и към финансови институции”, обясни Веселин Василев, търговски директор на компания за производство на хлебни изделия.

Според хлебопроизводителите доста фирми от бранша ще се изправят пред фалит, ако не се разработи стратегия за плавно повишаване на цената на хляба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.