1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хлебопроизводители настояват да се намали търговската надценка за хляба

Хлебопроизводители настояват да се намали търговската надценка за хляба

След поскъпването на електроенергията от 1 юли ще бъдат отчетени сериозни загуби в сектора

Да се намали търговската надценка за хляба, която в момента е между 40 и 45%. За това настояват хлебопроизводителите, които след поскъпването на електроенергията от 1 юли ще отчетат сериозни загуби в сектора. Това коментира за Дарик председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и на Консултативния съвет по зърното Мариана Кукушева.

Според нея в момента пред производителите стоят два варианта за оцеляване. Първият е да намалят грамажа на хляба, вторият – да се намали надценка за хляба в големите търговски вериги.

"Трудно бихме могли да предвидим какво ще се случи. Едно е факт – всеки производител сам за себе си ще се опита да оцелее на пазара. Най-вероятно това оцеляване ще е сведено до две възможности – или до намаляване на грамажа на хляба, или до опит да будим търговците хлябът максимално да бъде придружаван от 40-45 процента търговска надценка. Такава надценка е трудно постижима в луксозните стоки и е невъзможна и необяснима за най-бързо оборотната стока в България, какъвто е хлябът", каза тя.

Кукушева допълни, че е крайно време това да се случи. Тя отбеляза, че в някои страни в Европа изобщо няма търговска надценка върху насъщния, а в други тя е до 5 на сто. „Разбирате ли колко сме далече от реалния, истинския пазар", попита председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Хлебопроизводителите подкрепят и идеята на месо- и млекопреработвателите да се намали ставката за ДДС при основните хранителни стоки от 20 на 10 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.