1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хлябът в първите два месеца на годината е по-евтин, отколкото в същия период на миналата година

Хлябът в първите два месеца на годината е по-евтин, отколкото в същия период на миналата година

Снимка:

Към момента има запаси от пшеница в размер на 1 252 488 тона

На Консултативния съвет по зърното, проведен в края на работната седмица бяха цитирани данни на САПИ, според които 1 кг хляб „Добруджа” се търгува с 12 ст. по-евтино в първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. Данните бяха съобщени от Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, която бе избрана за Председател и на Консултативния съвет по зърно.

На заседанието стана ясно още, че към момента има запаси от пшеница в размер на 1 252 488 тона, като се предполага, че количеството ще е достатъчно да задоволи както вътрешното потребление, така и нуждите от износ. Миналата година по същото време наличното количество е било около 1,1 млн. тона.

На заседанието освен данни за наличните количества зърно, бяха представени и тенденциите на вътрешния и международните пазари.

Дирекция „Растениевъдство” на Министерство на земеделието и храните представи подробни данни от последното обследване на състоянието на есенниците, от които става ясно, че като цяло страната ще има достатъчно зърно за потребление и износ и през настоящата година. Бяха съобщени данни за по-значими поражения при посевите от „рапица”. От Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че фермерите подготвят презасяване на пострадалите площи с подходящи пролетни култури.

Заместник-директорът на Фонд „Земеделие” Васил Грудев представи приетите от УС на фонда държавни помощи за земеделските производители. По отношение на сектор „Зърно” той подчерта, че това е най-ниско рисковия сектор по отношение на финансирането от фонда, както и че в този сектор има регистрирани най-малко нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.