1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Холандски учени създават свинско месо в епруветка

Холандски учени създават свинско месо в епруветка

Учените изолират стволови клетки от мускулни клетки на свине, след което ги оставят в "супа" от основните хранителни вещества да се делят до желания брой

Свинско в епруветка - такъв е резултатът от усилията на холандски учени. Те са превърнали свински стволови клетки в ивици месо, но се надяват скоро да произведат и пържола, пише vesti.bg. Учените от Университета на Маастрихт смятат, че един ден тази технология може да предостави зелена алтернатива на отглеждането на животни за месо, да направи храните по-здравословни и да ограничи световния глад. Изследователите "отглеждат" свинско в лабораторни условия от 2006 г. и макар засега да не са го докарали много на вкус, се надяват, че откритието им ще се окаже фундаментално.

Биологът Марк Пост от университета, част от In-vitro Meat Consortium (мрежа, от изследователски институции, провеждаща експериментите) описва получената месна тъкан като подобна на мида - твърда, но леко жвакаща и лепкава. Причината е, че лабораторното месо засега има по-малко протеини от традиционното. Опити да получат "месо в епруветка" правят и екипи в САЩ, Япония и скандинавските страни, но холандският проект се смята за "най-напред с материала". В САЩ подобен експеримент бе финансиран от НАСА, която се надяваше астронавтите да могат сами да си произвеждат месо по време на експедициите в Космоса. Резултатите обаче - тънки месоподобни нишки, отказаха агенцията, която реши, че най-добрата алтернатива е вегетарианската диета.

За да направят свинско, Пост и колегите му изолират стволови клетки от мускулни клетки на свине, след което ги оставят в "супа" от основните хранителни вещества да се делят до желания брой. Засега учените са успели да създадат само месни ивици, дълги около сантиметър. За да стане малка пържола обаче, този процес трябва да продължи около 30 дни, според Пост.

Технологията предлага обещаващи здравословни възможности. Рибните стволови клетки например могат да се използват за генериране на изключително полезните Омега-3 мастни киселини, които да се "добавят" към лабораторното месо, заменяйки обичайните тежки мазнини, които водят до запушване на артериите и високо кръвно. Теоретично, учените биха могли да създадат идеалния здравословен хамбургер, който да предотвратява вместо да предизвиква инфаркти. Според Пост техните месни ивици могат да се използват дори сега - в колбаси като кренвиршите или хамбургерите.

Основният проблем на учените към този момент е, че не могат да възпроизведат съдържанието на протеини в обикновеното месо, където те могат да достигнат до 99%. В лабораторната алтернатива процентът е около 80, а останалото е предимно вода и нуклеинови киселини. Всъщност, никой от изследователите не е опитвал от месото досега, но според Пост ниското съдържание на протеини означава, че то едва ли има вкус на сочно свинско.

Холандските учени са започнали експериментите със стволови клетки от свине, тъй като с тези животни имат най-много опит, но технологията би трябвало да е напълно приложима и за други видове меса - пилешко, агнешко и говеждо. Някои експерти обаче предупреждават, че лабораторното месо може да носи потенциални рискове за човешкото здраве, които още не са проверени. Както при всички генно-модифицирани храни, за това ще трябва известно време.

Не се знае колко време ще е нужно, и какви ресурси, за да започне изкуственото месо да се произвежда и предлага масово - година или десет, но засега това, което учените могат реално да предложат, е създаденото от тях да се включва в продукти като кайма, хотдози, хамбургери и различни салами.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.