1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Храната на телевизионните готвачи е по-малко здравословна от готовите ястия

Храната на телевизионните готвачи е по-малко здравословна от готовите ястия

Учените призовават в рецептите и предаванията да се включва информация за хранителната стойност на ястията

Рецептите, предлагани от популярните телевизионни майстори-готвачи, съдържат повече калории, мазнини, наситени мазнини и захар, отколкото готовата храна, предлагана в големите супермаркети.

Учени от университета на Нюкасъл решиха да проверят твърдението, че домашната кухня, дори и когато човек не се престарава, е по-добра от готовата храна. Затова сравниха 100 основни ястия, предложени от четирима телевизионни майстори-готвачи с книги, станали бестселъри, и 100 ястия, купени в магазини, като използваха препоръките на Световната здравна организация. Резултатите показват, че рецептите в книгите на телевизионните звезди са по-нездравословни и много често прескачат границите на допустимото.

Изследването не цели да охули майсторите-готвачи, някои от които са допринесли много за здравословното хранене. Учените обаче призовават в рецептите и предаванията да се включва информация за хранителната стойност на ястията и да се дава повече избор на зрителите.

За изследването екипът е използвал рецепти на Джейми Оливър,Найджела Лоусън, Лорейн Паскал, Хю Фърнли-Уитингстол. Говорителка на Лорейн Паскал каза, че има и здравословни рецепти, като салати, супи и леки ястия, както и по-богати храни. Тя обърна внимание на факта, че предаванията й са за готвене, а не за здравословно хранене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.