1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хранителен суверенитет – европейски отговор на кризата!

Хранителен суверенитет – европейски отговор на кризата!

Ядем продукти с ГМО, без да знаем за това

Пресконференция за участието си в Европейския форум за хранителен суверенитет „Ньелени Европа 2011” даде Коалиция „България-свободна от ГМО”. По време на форума в продължение на 5 дни повече от 400 делегати от ЕС са работили за възстановяване и засилване на обществения контрол над хранителната система, за противопоставяне на агроиндустриалната система и за разширяване и консолидиране на силно Европейско Движение за Продоволствен Суверенитет. Повече от 120 организации и личности, представящи гражданското общество и социални движения са обсъждали въздействието на настоящите европейски и световни политики. Заедно те са развили подробна платформа и набор от принципи за постигане на Хранителен Суверенитет в Европа. Форумът е наблегнал на приноса на гласовете на младите хора, жените и производители на храни, чиито притеснения са често пренебрегвани. Разнообразието и изобилието на опит е позволило на форума да открои обща рамка и да очертае съвместен план за действие, основан на демократичен и открит процес.

Делегатите на форума са единодушни за нуждата от промяна в хранителната система чрез: работа в посока на екологично устойчив и социално справедлив модел за производство и консумиране на храна, основан на селското стопанство, децентрализиране на системата за дистрибуция на храните и скъсяване на веригата производител – потребител, подобряване на работните и социалните условия, особено в сферата на земеделието и храните, както и обезпечаване на това, че публичните политики на всички нива гарантират жизнеността на селските райони, справедливи цени за производителите на храни и безопасна, свободна от ГМО храна за всички.

За повече подробности се обърнахме към един от българските участници във форума – Борислав Сандов от  Фондация за околна среда и земеделие.

Интервюто с Борислав Сандов може да прочетете в рубрика Интервю на портала.

Видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.