1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хранителните банки – възможното спасение на бедните от глада

Хранителните банки – възможното спасение на бедните от глада

Създаването им ще е от полза и за производителите, и търговците – ще си спестят разходи

Напоследък всички представители на политическия спектър се надпреварват да дават всевъзможни предложения по болната за цялото ни общество тема – скъпите храни. А както на всеки е ясно от високите цени най-силно засегнати са хората с ниски доходи, чийто бюджет и без това отива почти на 100% за хранителни продукти.

Най-новата, а и най-интересна идея обаче дойде преди около две седмици от средите на бизнеса и получи подкрепата на аграрния министър Мирослав Найденов. Както тогава ви информирахме, инициаторите от Асоциацията на месопреработвателите, предлагат да бъдат създадени т. нар. хранителни банки. В тях ще се събират продуктите с изтичащ, но не изтекъл срок на годност, както и стоки с нарушен търговски вид. Организации, създадени за тази цел, ще разпределят събраните по този начин храни между социално слабите.

Идеята, разбира се, не е уникална – тя отдавна работи в Западна Европа и в Съединените щати. В тези страни компаниите от хранителния бранш и неправителствените организации създават такъв тип банки, като схемата е тази. Производителите и търговците даряват храната. Оттам сдружението, което поддържа банката, я предава на други организации, които я разпределят между социално слабите. С тази задача в някои от страните се е заела църквата, чрез своите социални кухни. Другаде пък се включва и Червеният кръст. Но като цяло, по този начин храната за бедните излиза много по-евтино, отколкото по другия начин – държавата чрез своите социални институции да набавя продуктите на свободни цени.

Погледнато от друга страна, от хранителните банки интерес имат всички – на първо място, хората в затруднено положение, на които така може да бъде осигурена храна, на второ – търговските обекти ще могат лесно да се отърват от ненужните количества продукти, на които им изтича срокът на годност. А на трето място – и те, и търговците ще си спестят доста разходи за унищожаването на тези стоки. Затова и по 29 на сто от гласувалите в анкетата на AGRO.BG през изминалата седмица посочват, че създаването на хранителни банки у нас е в интерес както на търговските обекти, които ще се освободят от тази храна, така и на производителите и търговците, които ще пестят разходи от унищожаването й. Съвсем естествено, най-голям е процентът на онези, които посочват на първо място хората в нужда – тези, които ще получават храната като дарение – 43 на сто са отговорили, че всичко това е основно в интерес на социално слабите. Логично, защото за тях ползата ще е най-голяма – все пак, за хората с ниски доходи (или дори без доходи) въпросът с осигуряването на минимални количества храна е въпрос на оцеляване. В буквалния смисъл.

                                                                    Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.