1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хранителният сектор в много страни от ЕС е застрашен от нападения на терористични групировки

Хранителният сектор в много страни от ЕС е застрашен от нападения на терористични групировки

Това предупреждение отправи в свой доклад британският Център за защита на националната инфраструктура

Хранителният сектор в много страни от ЕС е застрашен от нападения на терористични групировки, целящи да предизвикат чрез масови жертви и прекъсване на доставките на хранителни стоки. Това предупреждение отправи в свой доклад британският Център за защита на националната инфраструктура, който е част от силите за сигурност,  пише actualno.com.

От центъра призоваха производителите на храни и напитки, доставчиците им и търговците в супермаркетите в Обединеното кралство да засилят сигурността в предприятията и складовете, да разширят периметъра на контролиран достъп и да проверят къде са слабите звена във веригата, през които би могла да бъде осъществена външна намеса.

Британските разузнавателни служби допълват, че предупреждението съвпада със заразата от ешерихия коли в Германия, демонстрирала колко податлива на кризи и агротероризъм е хранителната верига на западните икономики.

Според доклада, ако заразяването с Ешерихия коли е умишлено, то по всяка вероятност преследва краткосрочни цели, докато ефект в дългосрочен план може да се постига чрез заразяване на храни и напитки с кадмий или радиоактивен цезий. Докладът, който беше разпратен на компаниите в хранителната индустрия, посочва, че е трябва да се засили контрола по британските ферми, където се наемат чуждестранни работници.

Експертите предупреждават още, че особено податливо на подобен вид тероризъм е млекопроизводството, където отравянето на цистерна с мляко например може да зарази или дори да убие хиляди потребители.

Междувременно след предупреждението да не се ядат домати, краставици и марули, в Германия бе наложена забрана и на консумацията на бобени кълнове. Кълновете често се употребяват като съставка на салати и се консумират сурови.

Предприятие в Долна Саксония, на 100 км от Хамбург, е затворено по подозрение, че е източник на заразата от eшерихия коли, обяви провинциалният министър по въпросите на потреблението Герт Линдеман. Проучванията на търговските връзки на този производител многократно доказват връзка със случаите на възникване на болестта, каза министърът.

22 души починаха от бактериалната инфекция, а над две хиляди са заразените от опасната болест.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.