И Литва се оплаква от по-лошото качество на храните

Упреци за двойни стандарти отправиха и други източноевропейски държави, сред които и България

Литва е поредната държава от Източна Европа, която се оплаква от по-лошото качество на храните, в сравнение с предлаганите на Запад. Земеделският министър на страната поиска еднакви стандарти за всички страни- членки на Европейския съюз.

"Когато потребителят купува продукт, познат в целия Европейски съюз, той естествено се надява да получи едно и също качество, от Вилнюс до Лисабон. Производителите са длъжни да гарантират това качество", изтъкна агроминистърът Брониус Маркаускас при представянето на доклад за двойните стандарти.

Литовската служба за сигурност на храните е проверила 33 продукта с известни марки, закупени в страната и Германия. При 23 от тях са открити съществени разлики при съставките, вкуса, цвета и консистенцията, се казва в доклада. Различия в ущърб на литовските потребители са установени и при съдържанието на плодови кисели млека и течни шоколади. "Много е жалко, че след 12 години членство в Европейския съюз продължаваме да се сблъскваме с този проблем", посочи министърът.

Упреци за двойни стандарти отправиха и други източноевропейски държави, сред които и България. Производителите се оправдават с различните вкусови предпочитания на клиентите в отделните страни. Междувременно Европейският съюз обеща по 1 милион евро в подкрепата на държавите, които изследват различните качества на храните.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.