1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Има голяма опасност и месото от дивите животни в Ловешка област да съдържа афлатоксин

Има голяма опасност и месото от дивите животни в Ловешка област да съдържа афлатоксин

Това предупреждение отправи областният директор по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов

Има голяма опасност и месото от дивите животни в Ловешка област да съдържа афлатоксин. Това предупреждение отправи областният директор по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов, предаде bTV. По думите му тези животни също са пасли фураж от районите, където бе открит токсинът. Оттам идва опасността за месото им.

Афлотоксинът беше открит в млякото от домашните животни, пасли в района на село Радювене фураж, който остава в земята след комбайните. Заради открития в сиренето на местна мандра токсин, Агенцията по безопасност храните унищожи около тон от продукцията.

От заразения фураж са яли и дивите прасета, които от 20 дни вече са под обстрела на ловните дружинки, предупреди експерът. Ловният сезон бе открит на 6 октомври, а оттогава досега ловешкото дружество, в което членуват близо 1800 авджии, е отстреляло 224 диви прасета. От тях 10 са в района на село Радювене. Тяхната основна храна в този период са именно стърнищата и неприбраната царевица.

Според председателя на Ловно-рибарското дружество в Ловеч Павлин Панов, убитите прасета се изследват в Агенцията по безопасност на храните за трихинелоза и класическа чума, но не и за афлатоксини. Той заяви, че вече се обмислят и изследвания за наличие на този канцерогенен елемент.

До момента не са правени проби на домашните животни в региона. Според д-р Йотов, собствениците сами трябва да поискат да се изследва техният добитък. Затова като предпазна мярка бе забранено клането и продажбата на домашни животни. Експертът обясни, че са необходими около две седмици, за да може организмът да изхвърли афлатоксина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.