1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Има ли бъдеще кулинарният туризъм в България

Има ли бъдеще кулинарният туризъм в България

От печат излезе и първата книжка за кулинарни екскурзии по нашите земи

Кулинарният туризъм е ново явление за България, което според двама от най-добрите български готвачи има голямо бъдеще. Пред телевизия PRO.BG Жоро Иванов, президент на Евро-Ток България и вицепрезидент на Евро-Ток Интернационал, и Ради Стамболов, вицепрезидент на Евро-Ток България представиха идеята си да има специален знак, който да обозначава местата, които предлагат традиционна българска кухня информира money.bg.

От печат излезе и първата книжка за кулинарни екскурзии по нашите земи. „Във време на криза единственото, което ще се развие най-бързо е туризмът. Тъй като съсипахме големите курроти, бъдещето е на тези места, които предлагат регионална българска кухня.", посочи Ради Стамболов. Двамата готвачи определят като недопустимо да видят отварянето на италиански ресторант в Широка лъка например. Те нямат нищо против италианската кухня, но мястото й не е в Широка лъка. Този ресторант издържал само три месеца.

Бъдеще имат местата, които предлагат автентична българска кухня и то не национална, а регионална. Жоро Иванов и Ради Стамболов предлагат в кулинарно отношение България да бъде разделена на административните си области. „Направихме изследване на област Ловеч. Осъществихме над 600 анкети, разговаряхме с по-възрастни хора, които пазят рецепти от своите баби и дядовци. Някои от рецептите адаптирахме за съвремието - вече никой не готви със свинска мас например", посочи Ради Стамболов. Иванов от своя страна изтъкна необходимостта от възстановяване на производството на български продукти. „Основната идея е да се върнат, да се възстановят традициите в производството на храни, които дават автентичността на ястията", отбеляза той. При проучванията си в Ловешко например, двамата се натъкнали на зелено сирене в Черни вит, което по думите им е абсолютна реплика на горгонзолата. „Сиренето е уникално и го има на това място по конкретни географски причини, но трябва да се инвестира зада се появи на пазара", посочи Ради Стамболов.

Двамата топ готвачи предлагат да се съберат най-елитните готвачи и да се проведе конкурс за изработването на знак, с който да се обозначават заведенията, предлагащи автентична регионална кухня. Идеята им е едно заведение да предлага по свой избор европейска например кухня, но да има листинг 5 регионални ястия, емблематични за мястото. „Хубаво е готвачът да е от самия регион, защото в момента при 500 кръчми в Банско има само двама готвачи банскалии.", обясни Ради Стамболов. Топ готвачите се опитаха да привлекат вниманието и към друг проблем - все по-големия недостиг на кадри. „От 42 кулинарни училища и над 100 с профил кулинария, едва под 2 процента от учениците искат да останат в кухнята", съобщи Ради Стамболов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.