1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Иновации в хранителната индустрия ще разработват български и сръбски учени

Иновации в хранителната индустрия ще разработват български и сръбски учени

Снимка:

Двустранният интерес ще бъде скрепен чрез договор за сътрудничество

Иновации в хранителната индустрия ще разработват български и сръбски учени. Двустранният интерес ще бъде скрепен чрез договор за сътрудничество между Селскостопанска академия и Университета в Ниш. За това се договориха председателят на научната институция проф. Петър Славейков и зам.-ректорът на висшето учебно заведение в Сърбия проф. Зоран Николич, по време на официалното посещение на делегация от ССА, което се проведе на 26 и 27 март т.г. От българска страна присъстваха още главеният научен секретар на Академията проф. д-р Валентин Бъчваров, а от сръбска - проф. д-р Владан Пешич –  професор от Факултета по агрономство на Университета на Белград.

В рамките на работното посещение двете страни заявиха интерес към създаване на иновации в секторите на хранителната индустрия и лозарството. Възможност за това ще даде бъдещото откриване на Факултет на Нишкия университет в Пирот. Там се намира и средно училище, в което се подготвят и обучават бъдещи специалисти в областта на млекопроизводството, месопроизводството и хлебарството. Училището поддържа интензивни контакти със специализираното училище в град Пирдоп.

Българската делегация посети и Центъра по лозарство и винарство в Ниш, в който са регистрирани 15 големи и около 100 по-малки винопроизводители. Проф. Петър Славейкови и директора на центъра г-н Ристич Милош обсъдиха и възможностите за сътрудничество между Института по лозарство и винарство в Плевен и сръбските винопроизводители.

Българските учени се срещнаха със зам.-кмета на Ниш Видойко Панайотович и председателя на Общинския съвет проф. д-р Миле Илич. Договорени бяха възможностите за подновяване на проекта за трансгранично сътрудничество за развитие на регионите  София –Скопие – Ниш и участието на Селскостопанска академия в него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.