1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Инспектори към БАБХ задържаха 161 тона картофи внос от Полша

Инспектори към БАБХ задържаха 161 тона картофи внос от Полша

6 пратки са върнати към Полша, а една е насочена за унищожаване

Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, Българска агенция по безопасност на храните засили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. Дадени са указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи от Полша. Уведомени са органите от задължителния граничен контрол.

През изминалата седмица, при извършване на фитосанитарен контрол, граничните фитосанитарни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните задържаха 7 пратки (161 тона) картофи с произход Полша, без необходимите документи. 6 пратки са върнати към Полша, а една е насочена за унищожаване.

Българската агенция по безопасност на храните напомня на всички търговци, транспортни фирми и вносители на плодове и зеленчуци, че движението на картофи с произход от Полша, на територията на ЕС е строго регламентирано от Полското законодателство. По тези причини всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и Европейския съюз, включително и за България, е необходимо да бъде  придружавана задължително от: 

  • Сертификат издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана /оригинал/;
  • Пратките задължително да са пломбирани с пломба на полските фитосанитарни власти, като номера на пломбата се вписва в ЧМР; /Пломбите е необходимо да се запазват и съхраняват заедно със сертификата и се предоставят при проверка от фитосанитарните власти/
  • Предварително уведомление до Българска агенция по безопасност на храните, изпратено от полските власти за всяка пратка предназначена за България с данни за фирмата получател, рег. № на камиона, № на сертификата, зоната на произход и рег. № на производителя.
  • Задължителна маркировка /етикети/ на всяка опаковка картофи, включваща регистрационен номер на производителя, и/или рег. № на фирмата, която складира или опакова или преопакова на територията на Полша, и статистически код на местността, в която са произведени картофите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.