1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Интер Експо Център - София отваря врати за Международни хранителни изложби

Интер Експо Център - София отваря врати за Международни хранителни изложби

През тази година гости и посетители ще могат да се докоснат и до състезателния дух в кулинарното майсторство

За поредна година в Интер Експо Център - София ще се проведат Международните специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК. По същото време, от днес до 9 ноември, ще се проведе и СИХРЕ - специализирана изложба за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване.

За две от изложбите 2013 г. е повод за празник. Честват се два юбилея – 20 години МЕСОМАНИЯ, която отбелязва събитието под мотото “20 ГОДИНИ СЪС СОБСТВЕНО ЛИЦЕ” и 20 години БУЛПЕК - единствената в България изложба за хлебопроизводство и сладкарство.

Освен традиционните български изложители с позиции като производители и търговци на храни, напитки, машини и технологии в хранителната индустрия, има и чуждестранни компании от Франция, Полша, Испания, Турция, Гърция, Южна Корея и др. Тази година колективно представяне имат фирми от Италия, Унгария и Холандия. Същия формат на участие избраха и български винопроизводители. Очаква се представяне на Посолствата на Аржентина и Южна Африка, а също и търговски посещения от Македония и Япония. Съседна Гърция ще представи две интересни инициативи за втора поредна година - проекта Vegiterraneo за промоция на европейските зеленчуци, произведени в Крит, и проект за промоция на продукти от развъдници за риба, замразена риба и морски дарове.

Сред познатите и очаквани събития е Лабораторията за италиански вкус. Именно там, в специална гурме зона, посетители и гости ще опитат типични регионални хранителни продукти, свързани с най-добрата италианска кулинарна традиция.

Сертифицирани биопродукти, диетични храни и напитки за здравословно хранене или спортен режим ще бъдат представени на БИО ЗОНА и ЗОНА “ДИЕТА И ФИТНЕС“.

“Вкусете Балканите: дребното фермерство и производство на храни – инструменти за устойчивост в селските райони на Югоизточна Европа” е мотото, под което тази година Асоциацията на конвивиумите на SLOW FOOD в България организира конференция и кръгла маса  с участието на представители на Slow Food International, Slow Food Germany, Кулинарна акдемия HRC и др.

Проектът NO-BLE Ideas - “Мрежа от млади иноватори за устойчиви идеи в областта на земеделието и храните”, изпълняван по програма SOUTH EAST EUROPE, ще бъде представен от Агенцията за регионално и икономическо развитие – Враца. Неговата крайна цел е подобряване на връзката търсене–предлагане на научни изследвания и иновации за устойчив растеж на хранително-вкусовия сектор в Югоизточна Европа.

Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България организира кръгла маса на тема “Българският хляб – храна, бизнес и политика”. Ще се проведат и традиционните конкурс „Златен медал с диплом“ и Конкурс на потребителя.

През тази година гости и посетители на Интер Експо Център – София ще могат да се докоснат и до състезателния дух в кулинарното майсторство. В програмата на специализираната изложба СИХРЕ е включена Националната квалификация за европейския кръг на престижното международно състезание за професионални готвачи Bocuse d’Or. Любителите на кулинарните предизвикателства, виртуално или на живо, ще се докоснат до нещо специално – първия по рода си COOLinar, посветен на вкусната храна и напитки.

В дните на специализираните изложби се очаква да се проведат множество дегустации, семинари, презентации, делови срещи и други инициативи по актуални теми в хранителния бранш. За посетителите е подготвена специална анкетна карта, чрез попълването на която всеки може да спечели интересни и полезни награди, предоставени от търговска верига Техномаркет. Изложбите са отворени от 6 до 8 ноември от 10.00 до 18.30 часа, на 9 ноември – от 10.00 до 16.00 часа.

Повече информация за програмата на изложбите можете да откриете на специализирания сайт на изложбите http://food-exhibitions.bg и интернет страницата на Интер Експо Център - София, Facebook, LinkedIn и Google+.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.