1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Изчезва ли болестта „луда крава”?

Изчезва ли болестта „луда крава”?

Разглежда се възможността за намаляване на възрастта на животните за първите диагностични проби за заболяването

Почти преди 10 години, страните от Европейската общност разработиха и приеха съвместни действия срещу разпространението на енцефалопатията по говедата - болестта на Кройцфелд-Якоб („луда крава”). Сега Европейската комисия смята, че болестта „луда крава” почти е изчезнала от Европа. Департаментът по здравеопазването и защитата на потребителите обяви това, като подчерта, че строгите мерки за контрол на броя на кравите и тяхното здраве, както и преработката и продажбата на говеждо месо са се оказали достатъчни. В тази връзка е редно мерките да се да се направят по-малко строги.
Според данни на Европейската комисия, през 2009 г. са разкрити 56 случая на болестта по животните, но се казва, че датата на заразяване е много стара - още преди приемането на общоевропейските мерки за предотвратяване на болестта.

Облекченията ще започнат от производителите на месо, на които ще разрешат най-рано през 2011 г. употребяват за храни на животните фуражи на основа на месокостно брашно за свинете, птиците и рибите. Все още ще остане в сила забрана за храна да се използва брашно от един и същи вид като животни, например – брашно от свински кости за храна свине, от птици - за изхранване на птиците и др. Постепенното отслабване на тези правила започна още през 2005 г., а последната криза на болестта „луда крава” в Европа е през 2001 година.

Разглежда се възможността за намаляване на възрастта на животните за първите диагностични проби за заболяването „луда крава” и разрешението за продажбата на говеждо месо от животни, които са били в контакт с болни, т.е. - в заразени ферми, разбира се, ако при проведената диагностика се докаже, че те не са заразени. Предвижда се и промяна в списъка за частите от трупно говеждо месо, които са разрешени за продажба и преработка.

На медицинската наука малко е известно за поведението и механизма на разпространение на прионите - протеинови вещества, които са причинители на тази тежка енцефалопатия, предизвикваща унищожаване на мозъка на болните.
Но случаите на това заболяване сред хората за последните десет години може да буквално се преброят на пръсти. Очевидно е, че икономическите загуби за няколко собственици на ферми, свързани с избиването на кравите, които са били в контакт с болни животни, все още за правителството на Европа са най-важни.

 

Етикети ЕС, болест, храни, месо
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.