1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Измамите с храни под прицела на 8 организации по време на изложението „Фудтех“

Измамите с храни под прицела на 8 организации по време на изложението „Фудтех“

Как да се противопоставим на имитиращите продукти и заблуждаващите етикети

Измамите с храни и тяхното влияние върху здравето на потребителите са във фокуса на дискусионен клуб, който ще се проведе в рамките на изложението „Фудтех 2017“ в Пловдив. В присъствието на националния омбудсман Мая Манолова представители на 8 организации ще обсъждат как да се противопоставят на имитиращите продукти и заблуждаващите етикети.

Дебатите ще се съсредоточат върху начините за производство на опасни храни, злоупотребата с информация и последствията от нея, защитата на потребителите, ограничаването на сивия сектор.  Организатори на проявата са Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Съюзът по хранителна промишленост, Асоциацията на млекопреработвателите, Асоциацията на месопреработвателите съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, Федерацията на потребителите, Националния център по опазване на общественото здраве, Българското дружество по хранене и диететика. Те ще обединят сили, за да дадат отпор на престъпната дейност, застрашаваща здравето на стотици хиляди хора. Събитието ще се проведе на 22 февруари в Международен панаир Пловдив. 

Същия ден там започва единственият на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва шест изложения, обхващащи цялата верига от нивата до трапезата, а най-големите сред тях са Международната селскостопанска изложба „Агра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ и Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“. Производството и предлагането на местни продукти са основен акцент в третото издание на мегафорума, което продължава до 26 февруари.

В деня на откриването ще се състои и конференцията „Бъдеще за местните храни“, придружена от изложение на занаятчийски изделия със специално географско означение, по инициатива на  фондация „LocalFood.bg“ и „Slow Food България“.  Европейският депутат Момчил Неков ще представи географските означения като възможност за развитие на бизнес, а техният принос за защита на българския вкус е сред основните теми. Ще бъдат обсъдени европейските механизми за подкрепа на микрокомпании,  инструменти за финансиране, успешни практики.

Международна конференция „Храните, природните ресурси и териториалните предизвикателства на бъдещето“ ще събере изследователски и неправителствени организации, представители на държавни институции, фирми и университети на 24 февруари. Тя е част от Деня на биоземеделието, организиран от  Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в рамките на „Агра 2017“.

Местни продукти, направени по традиционни рецепти с качествени суровини, ще изкушават посетителите в Града на виното и деликатесите. Участници в изложбите „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ ще демонстрират голямо разнообразие на специалитети от различни региони. За първи път ще бъдат дадени отличия за вино от местен сорт в международния конкурс за наградите на „Винария“.

Така третото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм се превръща в платформа за качеството на живот и инвестициите в него.

Качествени и здравословни продукти, запазили чара на своя регион, ще бъдат показани в Града на виното и деликатесите в Международен панаир Пловдив от 22 до 26.02 2017 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.