1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев ще се срещне с вино и гроздопроизводители от района на Хасково

Изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев ще се срещне с вино и гроздопроизводители от района на Хасково

Снимка:

Срещата е по инициатива на ИАЛВ

Днес, 20 юли 2010 г., изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев ще се срещне с вино и гроздопроизводители в гр. Хасково. Срещата е по инициатива на ИАЛВ и ще се проведе от 10:30 часа, зала "Марица", в сградата на Областния съвет - гр. Хасково. Срещата е част от инициативата на ИАЛВ за провеждане на срещи с вино и гроздопроизводители в страната преди стартирането на лозарската кампания.

На 16 юли 2010 г., петък, в гр. Сандански бе проведена първата среща между инж. Коев и 30 вино и гроздопроизводители от Югозападния регион на страната, които поставиха въпроси, свързани с невъзможността за реализация на добитата продукция на пазара. Проявен бе и интерес към схемата за подпомагане на изкореняването на винени лозя, както и към съществуващите възможности за подпомагане на вино и гроздопроизводителите. От страна на ИАЛВ бе обяснено, че в най-скоро време се очаква да бъде открита новата схема за подпомагане на изкореняването на винени лозя. Г-н Коев потвърди готовността на институцията да стартира приема на документите необходими за кандидатстването на гроздопроизводителите.

Коментирани бяха и възможностите за подпомагане на сектора, както по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014 г. с дейности за преструктуриране, конверсия и застраховане на продукцията, така и с дейности за създаване на сдружения на гроздопроизводители, които да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. за създаване на малки винарни.

Във връзка с разкриването на възможности за по-ефективно усвояване на средствата по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор,  от страна на ИАЛВ бе обяснено, че агенцията е подготвила „Указания за реда на прехвърляне на правото на презасаждане” с въвеждането, на които се очаква да бъдат значително облекчени кандидатите при участието им по мерките на програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.