1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Изследване на ЕК: По-малко от 5% от тестваните месни продукти имат съдържание на конско месо

Изследване на ЕК: По-малко от 5% от тестваните месни продукти имат съдържание на конско месо

Резултатите показват, че става въпрос за измама с храни, а не за казус с безопасността на храните

По-малко от 5% от тестваните месни продукти имат съдържание на конско месо, показват изследванията в цяла Европа, започнати и финансирани от Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията. По-малко от 0.6% от тестваните животни са реагирали положително на теста за наличие на веществото фенилбутазон.

"Резултатите от изследванията показват, че става въпрос за измама с храни, а не за казус с безопасността на храните", каза еврокомисарят за здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг. "До няколко месеца еврокомисията ще представи предложения за засилване на контрола по веригата на производството на храни", добави той.

Според резултатите Франция е открила най-много случаи на необозначено конско месо в говежди продукти, като една на всеки осем проби са позитивни. От общо 353 проведени теста във Франция 47 са показали наличие на конско месо. Гърция е на второ място - от 288 проведени теста 36 са позитивни. В България от проведени 100 проверки осем са показали наличие на конско месо.

Резултатите


Основните цели на координирания план за тестване са две. На първо място, да упражни контрол основно на ниво търговия на дребно на храни, предназначени за крайния потребител и продавани като съдържащи говеждо, за да установят наличието на конско месо, което не е отбелязано на етикета, и второ, да се направи тест за наличие на  фенилбутазон* в конското месо. Европейската комисия съфинансира 75% от стойността на тестовете.

Броят на проведените тестове за установяване на грешно етикетиране варира между 10 и 150 проби в зависимост от големината на държавата членка на ЕС и от потребителските навици. Критериите за проведените тестове за фенилбутазон бяха една проба на всеки 50 тона конско месо при минимум 5 теста. Някои държави членки надминаха броя на тестовете, препоръчани от Брюксел.

Бяха проведени 6329 теста от компетентните власти в 23 държави членки на ЕС, от които 3600 за наличието на ДНК на конско месо и 2729 за наличието на фенилбутазон. От тези тестове в 167 проби има следи на ДНК на конско месо (4.64%) и 16 показват следи на фенилбутазон (0.59%). Освен това държави членки съобщиха за още 7507 теста за наличие на ДНК на конско месо, проведени от производители, преработвателни и дистрибутори. От тях 73 съдържат ДНК на конско месо (0.97%).

Положителните проби за ДНК на конско месо заедно с установените много ниски нива на фенилбутазон представляват малка част от общото производството в ЕС. Тези резултати отговарят на съвместното становище  на Европейския орган за безопасността на храните и Европейската агенция за лекарствата от 15 април 2013 г.

В него се заключва, че рисковете свързани с фенилбутазона са "незначими за потребителите поради малката вероятност за излагане на ефектите му и цялостната малка вероятност за токсични ефекти. Според него в определен ден, вероятността потребител да е бил едновременно и предразположен към развиване на апластична анемия и изложен на фенилбутазон е оценена най-много 1 към 100 милиона.

*Фенилбутазонът е лекарство против възпаление, използвано във ветеринарната медицина за лечение на домашни любимци и коне, изрично забранено за животни, които могат да станат част от хранителната верига.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.