1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Кафе срещу рак на простатата

Кафе срещу рак на простатата

Кафето оказва влияние върху инсулиновия и глюкозния метаболизъм, както и върху нивата на половите хормони

Редовното пиене на кафе може да намали опасността от развиване на най-сериозната форма на рак на простатата, сочи ново проучване.

В проучването са изследвани близо 50 000 мъже, резултатите показват, че тези от тях, които пият най-много кафе, е с 60% по-малко вероятно да развият най-агресивната форма на заболяването от тези, които никога не са пили кафе. Учените от Харвард предупредиха, че е много рано да се препоръчва на мъжете, страдащи от заболяването, да пият кафе, но проучването показало драстично намаляване на случаите на най-смъртоносните тумори, при хората, пиещи най-много кафе. "Кафето оказва влияние върху инсулиновия и глюкозния метаболизъм, както и върху нивата на половите хормони, всички от които играят роля при рака на простатата", поясни д-р Катрин Уилсън, която представи изследването на конференция в Хюстън за предотвратяване рака. "Възможно е да има връзка между кафето и рака на простатата", счита той.

Предишни изследвания доказаха, че чаят може да предпази от рак на простатата, но това е първото проучване, според което кафето има същият ефект. Друго изследване, представено на конференцията, показва, че 15-минутните упражнения намаляват с около 35% опасността от смърт при хора, страдащи от рак на простатата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.