1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Какво съдържа колбас с гръмкото име „ЛУКС салам Бургас“

Какво съдържа колбас с гръмкото име „ЛУКС салам Бургас“

Скоро няма да търсим продукти, които са ПОЛЕЗНИ за децата ни, а ще се радваме на такива, които са БЕЗВРЕДНИ

Наскоро си купих „ЛУКС салам Бургас“, произведен от великотърновската фирма "Елит Мес Минев-Родопа В.Т.". Обикновено чета етикетите на храните, които избирам като потребител, но този път не обърнах внимание. Моя грешка.

Когато го извадих на сутринта, за да дам на дъщеря ми да закусва, съвсем небрежно се загледах в съдържанието на „ЛУКС салам Бургас“. И ако във всеки месен продукт (салам, луканка и т.н.) се съдържа поне по един консервант, то в този ЛУКСОЗЕН „салам“ имаше 11 броя „витамини“.

Направих кратка справка в интернет, за да знам каква „здравословна“ закуска съм дал на дъщеря си, и установих следното:

1. Е 450 и Е 451 – Емулгатор. Добива се синтетично от съответните карбонатни съединения и Фосфорна киселина. Интензивен прием на фосфати може да наруши различни метаболитни процеси. Вреден за жлъчката.

2.  Е 471 – Емулгатор. Синтетични мазнини, добивани от глицерол и естествени мастни киселини. Не са известни странични ефекти.

3.  Е 407 – Карагенан. Емулгатор. Може да предизвика язви, увреждане на черния etiket_900дроб и имунната система или да има канцерогенен ефект. Добива се от морски водорасли. Напоследък се доказва връзката му с раковите заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти), се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна дейност. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Карагенана, които се образуват в червата след консумация.

4. Е 415 – Гума Ксантан, Стабилизатор. Естествен полизахарид. Не са известни странични ефекти при ОБИЧАЙНА консумация.

5.  Е 300 – Антиоксидант. Аскорбинова киселина (Витамин С).

6. Е 301 – Антиоксидант. Синтетично вещество. Натриева сол на Аскорбиновата киселина. Не са известни странични ефекти.

7. Е 316 – Антиоксидант. Натриева сол на Ериторбиновата киселина. Не са известни странични ефекти.

8.  Е 621 – Подобрител на вкуса . Мононатриев глутамат. Натриева сол на Глутамовата киселина. Нежелани реакции могат да се получат при болни от астма. Може да предизвика гавоболие, стомашно-чревни проблеми, екзема, обезцветяване. Не се препоръчва за чувствителни индивиди. При тях може да се наблюдават: болки в гърдите, главоболие, усещане за парене и опъване в областта на лицето, гадене, гърчове. Изследователите смятат, че може да унищожава нервни клетки, като по този начин е свързан с дегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и Хънтингтън.

9.  Е 120 – Кохинеал. Оцветител, карминова киселина. Червен оцветител, извлечен от смлените тела на насекомото Dactilopius coccus. Може да прдизвика алергични реакции.

10. Е 250 – Натриев нитрит. Консерват. Може да предизвика хиперактивност. Потенциално КАНЦЕРОГЕНЕН. Може да се комбинира с други химикали в стомаха и да формира нови съединения като нитрозамин – вещество, предизвикващо РАКОВИ образувания при животни. Употребата му е ограничена в някои страни.

Убеден съм, че този т.нар. салам няма никаква хранителна стойност. Сигурен съм също така, че половината „витамини“ може и да отсъстват в този „хранителен продукт“, но най-вероятно тогава саламът няма да е от ЛУКСОЗНАТА СЕРИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ. И в заключение – ако преди пазаруването ми отнемаше приблизително 30 минути, то сега ми коства час и половина, защото проверявам в магазина кой продукт при консумация от децата ми няма да предизвика РАК, АЛЕРГИЯ, или ЯЗВА.

Мога да кажа със съжаление, че скоро няма да търсим продукти, които са ПОЛЕЗНИ за децата ни, а ще се радваме на такива, които са БЕЗВРЕДНИ.

                                                                                             Евстати Димитров

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.