1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Калифорния отхвърли предложението наличието на ГМО да се отбелязва на етикетите на храните

Калифорния отхвърли предложението наличието на ГМО да се отбелязва на етикетите на храните

Един от страховете на американските потребители е свързан с повишаването на цените

Потребителите имат право да знаят какво консумират. С тази идея през 1997 година в ЕС беше приета директивата за етикетирането на храните. Според текста етикетите трябва да съдържат описание на хранителните стойности, но и дали има наличие на генно модифицирани организми. Съдържанието на ГМО освен в храните, се описва още и по отношение на добавките и подправките, добавени в продуктите.

Подобни изисквания обаче съвсем не са масова практика. В Калифорния например, наред с вота си за президент на 6 ноември, гласоподавателите гласуваха на референдум за изискване за описание на наличието на ГМО на етикетите на храните.

Това предложение обаче беше отхвърлено, а от екологичната организация Slow Food обясняват това с лобито на компании като Monsanto и DuPont. Резултатът не е изненадващ, коментира и Майкъл Димък, президент на организацията Roots of Change, ангажирана с прокарването на идеята за новите етикети.

Един от страховете на американските потребители е свързан с повишаването на цените. Според анализаторите след появата на ясни указания за наличието на ГМО в храните, производителите ще потърсят алтернатива на съставките и това ще доведе до по-високи цени, пише investor.bg.

Противниците на предложението коментират, че домакинствата ще трябва да плащат около 400 долара повече на година. Аргумент против е и създаването на нова бюрократична спънка за производителите и особено за малките производители.

Всъщност официалните резултати показват, че 53,1% от калифорнийците са гласували срещу предложението. По тази причина остават и надеждите в един бъдещ момент в щата все пак да се появят и етикети, на които ясно ще бъде обозначен състава на храната, надяват се еколозите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.